Wednesday, February 15, 2012

Ketam Blackpepper hasil air tangan suami


Berikut adalah perbualan pendek tentang menu makan malam antara si suami dan isterinya...

Isteri : Hari ini kita makan ketam ah~! 
Suami : Nyumm..Nyumm.. ketam masak apa?
Isteri : Em.. Apa-apa lah...." (Padahal dalam kepala sudah set mahu dimasak apa si ketam itu)
Suami : Masak Blackpepper lah
Isteri : Iskkk... Kalau gitu B masaklah... 


----

haha.. Akhirnya si hb masak


Sampai rumah, si suami terus ke dapur cari bahan-bahan untuk Ketam Blackpepper. Si isteri pula duduk-duduk di ruang tamu. Tiba-tiba si isteri merasa kejam di atas perbuatannya membiarkan si suami terkontang kanting seorang diri di dapur.. (x pa la bukan selalu kan.. hahaha..jahat~!!). Akhirnya si isteri berpura-pura bertanya "Eh B masak kah? yeyeh yeyehhh...." Ohh.. Jangan salah sangka, si isteri tidaklah sekejam mana, walaupun bukan dia yang masak tetapi beliau tetap menjadi chef assistant ketam blackpepper pada ketika itu.. he he he.... And this is the result hasil air tangan si suami...




Mungkin gambar diatas tidaklah membangkitkan selera anda. Tetapi itsss sooooo delicious for me.. Biasalah ada orang tolong masak .. he he...

Bahan-Bahannya : 

DiTumbuk/Blend
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Serai
Lada Hitam 

Sos Tiram
Sos Black Pepper
Sos Tomato
Sos Masam Manis

Telur
Bahan Perasa 
Sedikit air

(Semua bahan-bahan ini hanyalah mengikut firasat si tukang masak semata-mata dan sesukahati beliau nak letak )

Caranya.. Tumis bahan-bahan yang telah diblend sehingga pecah minyak. Pastu masukkan segala macam sos yang tersenarai. Masukkan air. Then masukkan telur ayam untuk memekatkan kuah nye lah... Akhir sekali masukkan bahan perasa secukup rasa. Siappp.. Senang kan... tutup mata pun bole ni... 



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...